Magyar fejlesztéssel indult el az EXIT fesztivál online jegyértékestési platformja

2021. május 7.

2021. július 8-11. között ismét megnyitja kapuit az EXIT fesztivál, hogy több mint 100 országból fogadjon látogatókat Európa egyik leglátványosabb helyszínén, a 18. században épült Péterváradi Várban, Újvidéken. A rendezvényre már elindult az online jegyértékesítés, az angol, francia, spanyol és orosz nyelvű felület fejlesztését a Netpositive csapata végezte. A megoldás az általános fizetési funkciók mellett két érdekességgel is rendelkezik: kiépítették a jegyértékesítéshez kapcsolódó részletfizetés lehetőségét, és ami talán még érdekesebb, – tudomásunk szerint a nagy fesztiválok történetében először – Bitcoin alapú értékesítést is fejlesztettek.

A diákmozgalomként indult és időközben Európa egyik legjelentősebb fesztiváljává érett EXIT alapvető céljai nem változtak az évek során: a békét és a szabadságot hirdeti. Bár a világjárvány leküzdhetetlen akadályokat gördített a szervezők elé is, a 2021-es évet ismét nagy reményekkel várják. Ennek egyik jele az egységes online jegyértékesítési rendszer kiépítése, amelynek megvalósítására a Netpositive csapatát kérték fel, akik évek óta üzemeltetik a Sziget fesztivál jegykezelő rendszerét is, így minden olyan tapasztalattal rendelkeztek, amelyet egy ilyen összetett fejlesztési projekt megkövetel.

A fejlesztés egyik legnagyobb kihívása a több nyelven történő egységes értékesítés lehetőségének kiépítése volt. A Netpositive az angol, a francia, a spanyol és az orosz felületek kiépítését valósította meg, amelynek egyik különlegessége, hogy a teljes fizetési és regisztrációs folyamat a magyar csapat rendszerén keresztül történik, és a jegyértékesítési ügyfélszolgálatot is ők biztosítják. Ez nagy könnyebbség a megrendelőnek, hiszen így nekik nem kell külön csapatot fenntartani a rendszer üzemeltetéséhez és az adatok és a tranzakciók ellenőrzéséhez.

„A fejlesztés egyik legizgalmasabb része a részletfizetési lehetőségnek a kiépítése volt. Jelenleg 2-3 hónapos futamidővel lehet részletfizetést kezdeményezni a felületen 100 euró feletti összegek esetében. A rendszer tárolt kártyás fizetési megoldást alkalmaz és fix dátumok szerint vonja le a részleteket a vásárló által megadott kártyáról. Ha valami probléma adódik, például nincs fedezet az adott kártyán, a rendszer azonnal jelez és felfüggeszti az értékesítési folyamatot. A részletfizetésre egyébként a rendezvényt megelőző 10. napig van lehetőség, így biztosítjuk, hogy a fizetési folyamat ténylegesen be is fejeződjön, illetve a megmaradt jegyek újraértékesítésére is adott legyen még lehetőség” – foglalja össze a megoldás részleteit Török Mátyás, a Netpositive ügyvezető igazgatója.

A kriptovalutás fizetési lehetőség kiépítése Európában elsőként az EXIT fesztivál esetében valósult meg. A megoldás legnagyobb kihívása, hogy a Bitcoin alapú fizetés mögött nem áll egy olyan egységes szabályozási rendszer, mint ami a klasszikus bankkártyás/pénzintézeti fizetéseket esetében már megoldott, valamint az egyes országok adózása is eltérően rendelkezik az elfogadásukról. Ugyanakkor a Bitcoin, még a magas volatilitás ellenére is, egyre népszerűbb, és ezzel kéz a kézben jár, hogy megjelenik az igény a hétköznapi életben is a kriptovaluta alapú fizetési lehetőségekre.

Ami tisztán látszik, hogy a Netpositive a fejlesztési feladatok ellátása mellett egy sokkal komplexebb szolgáltatás csomagot kínál ügyfeleinek, hiszen a megoldások kiépítése mellett igény esetén az online értékesítéshez kapcsolódó összes feladatot ellátja és felügyeli. Ez a megrendelői oldalon nem csupán egy stabil értékesítési csatorna kiépítésére ad lehetőséget, hanem jelentős költségmegtakarítást is jelenthet például a kedvezőbb adminisztrációs díjaknak köszönhetően.

„Az Exit fesztivál szervezése során igyekszünk mindig kihozni a maximumot a lehetőségeinkből, ezt bizonyítja, hogy már kétszer is elnyertük a legjobb európai nagyfesztivál díjat az European Festival Awards-on. „Mindig legyen valami új, valami rendkívüli” – ez a mottónk, ami viszont nem csak tőlünk, hanem partnereinktől, alvállalkozóinktól is kivételes odaadást követel. Ezen szempontok alapján döntöttünk akkor is, amikor a nemzetközi online jegyértékesítés kiépítése volt a feladat. A Netpositive csapatában ugyanazt a profizmust és elhivatottságot éreztük, ami a saját munkánkra is jellemző. Emellett a számos releváns tapasztalat, amivel ők rendelkeznek, igazán imponáló volt számunkra. De, ami ezeknél talán még fontosabb, hogy számukra nem elég egy jó megoldás, mindig a legjobbra törekszenek! És pont ezek segítenek minket hozzá a sikerhez” – Sanjin Dukic, az Exit fesztivál PR igazgatója.